BLOG

Ιωάννινα 2021 - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ιωάννινα 2021 - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Ελλάδα αλλάζει, η Ευρώπη μεγαλώνει, αλλά τα Ιωάννινα μένουν ίδια. Κάποιες φορές η στασιμότητα σημαίνει σταθερότητα και κατά συνέπεια διαχρονική αξία. Αυτή η διαχρονικότητα κάνει σήμερα τα Ιωάννινα να ξεχωρίζουν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Έτσι η αγαπημένη μας πόλη παίρνει θέση μάχης και τίθεται υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σε μια Ευρώπη των οικονομικών και σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, ένας θεσμός μάχεται να κρατήσει ψηλά την σημαία του πολιτισμού της γηραιάς ηπείρου. Τα Ιωάννινα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από αυτή την πολιτιστική αρένα. Το 2021 ελπίζουμε να είναι ένα ελπιδοφόρο έτος για την χώρα μας και την Ευρώπη. Το ίδιο έτος θα έχει εξαιρετικό συμβολισμό εάν, εν τέλει, τα Ιωάννινα θα είναι πρωτεύουσα της Ευρώπης...  

Σαφώς δεν εννούμε μια πρωτεύουσα στα πρότυπα των Βρυξελλών ή την οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης Φρανκφούρτη. Αναμένουμε η πρωτεύουσα της καρδιάς μας να αναδείξει στοιχεία σε όλο τον κόσμο που εμείς εδώ στα Ιωάννινα τα απολαμβάνουμε καθημερινά. Τα Ιωάννινα δεν είναι μια απλή πόλη που επιβίωσε ανά τους αιώνες και γι' αυτό υπάρχει λόγος σοβαρός. Τα πολιτιστικά της αντανακλαστικά έρχονται να συνδυαστούν με τον φυσικό της πλούτο. Μια αξία, πραγματικά, ανεκτίμητη.

Ξεκινώντας το ταξίδι του μυαλού και της ψυχής θα βρεθεί κάποιος στην Αρχαία Δωδώνη. Η παγκόσμια και η ελληνική επιστημονική κοινότητα απολαμβάνει με θαυμασμό αυτό το σημείο του πλανήτη. Για πολλούς ιστορικούς και ερευνητές είναι η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού. Το φύλο των Πελασγών έδρασε στην περιοχή και στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός που απηχεί δικαίως ως παγκόσμια κληρονομιά. Η Αρχαία Δωδώνη, περιλαμβάνει το ιερό που είναι αφιερωμένο στον Δία, το θέατρο, το βουλευτήριο και το πρυτανείο. Μια κοιλάδα πολιτισμού που στιγμάτισε την ιστορία.

Το Σπήλαιο του Περάματος είναι άλλο ένα δυνατό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1940, αλλά ταχέως εξελίχθηκε σε τόπο προσέλκυσης τουριστών, αφού αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική κληρονομία και σημαντικός σταθμός για την ελληνική σπηλαιολογία. Στο Σπήλαιο θα απολαύσει κάποιος την φύση σε ρόλο καλλιτέχνη και κατά την έξοδο θα δικαιωθεί για την επιλογή του έχοντας θέα από ψηλά όλη την πόλη και βεβαίως την θρυλική λίμνη Παμβώτιδα της κυρά­Φροσύνης.

Τα Ιωάννινα δεν σταματήσανε στον χρόνο της ιστορίας, αλλά εξελιχθήκανε περαιτέρω. Μάρτυρας αυτής της εξέλιξης είναι τα μουσεία της πόλης. Από το Βυζαντινό και το Λαογραφικό μέχρι τα δεκάδες μουσεία και τις εκθέσεις έως την Σαρακατσάνικη στάνη. Τα Ιωάννινα έχουν στη πολιτιστική τους φαρέτρα περιόδους και γεγονότα που παγκοσμίως δεν μπορούν να ανιχθευθούν. Η συνύπαρξη πληθυσμών με διαφορετικές κουλτούρες δημιούργησε ένα πολύχρωμο, αλλά και ομοιογενές πολιτισμικό παζλ.

Τέλος, επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι όπως λένε, είναι αδύνατον να μην γίνει μια αναφορά στα στα Γιαννιώτικα γλυκά και εδέσματα, αλλά και στα κρασιά. Είναι άλλος ένας καλός λόγος να ερωτευτεί κάποιος τα Ιωάννινα. Το 2021 θέλουμε να μας ερωτευτεί όλη η Ευρώπη. Η αύξηση των επισκέψεων στη πόλη θα δώσει μια σημαντική οικονομική ανάσα στην περιοχή και στη χώρα μας. Το σημαντικότερο γεγονός είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων, όπως αρμόζει στη πόλη. Ιωάννινα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Είναι το έτος που σταματάει ο χρόνος για να αναδείξει το μεγαλείο της Ηπείρου.

Σε αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για την υποψηφιότητα

http://ioannina2021.eu/