BLOG

Αλή Πασάς: ένα νόμισμα, δύο όψεις!

Αλή Πασάς: ένα νόμισμα, δύο όψεις!

Μια επίσκεψη στα Ιωάννινα δεν αποτελεί μια απλή τουριστική εμπειρία. Μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου σημαίνει αυτομάτως και ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας ανήκει σε έναν πιτσιρικά από το Τεπελένι που έμελλε να γίνει ο ηγέτης της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Μια προσωπικότητα πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και αρκετά όμορφη όσο και άσχημη. Μια προσωπικότητα γεμάτη αντιφάσεις. Εξάλλου έτσι είναι η ιστορία και οι κύκλοι της, αντιφάσεις που κάνουν τον ιστορικό του μέλλοντος να ακολουθεί και αυτός τους κύκλους της για να βρει τον μίτο της Αριάδνης.

 

Το 1744 στο Τεπελένι γεννιέται ένας μικρός με πολύ μεγάλες βλέψεις. Αυτή την υπέρμετρη φιλοδοξία την οφείλει στην μητέρα του που τον έμαθε από τα παιδικά του χρόνια να είναι “Βεζύρης”. Παράτησε τα γράμματα και ανέβηκε στα βουνά. Από εκεί έκανε τις εξορμήσεις του και λήστευε για τα προς το ζην. Τα πρώτα δείγματα ανυπακοής τα έδειξε νωρίς στον πασά από το Μπεράτι. Μετά την σύλληψη του αφέθηκε ελεύθερος με την υπόσχεση να σταματήσει τις επιδρομές, αλλά αυτός ο λόγος δεν τηρήθηκε ποτέ...

Αν δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα σε ποιον αναφερόμαστε, θα σας το αποκαλύψουμε ευθύς αμέσως. Ο Αλή­Πασάς, ο άνθρωπος που εντάχθηκε στον Οθωμανικό κρατικό μηχανισμό, αρπάζοντας το πασαλίκι των Ιωαννίνων με τις ευλογίες της Πύλης. Δημιουργεί κράτος εντός της αυτοκρατορίας που ξεκινάει από την Αλβανία και φτάνει μέχρι την Στερεά Ελλάδα. Μια προσωπικότητα που έδινε τα ίδια δικαιώματα στους Ρωμιούς με τους Τούρκους, αλλά πολεμούσε θανάσιμα τους Σουλιώτες και τους κλεφταρματολούς.

Λάτρευε την ελληνική παιδεία, αλλά ήταν αγράμματος. Ο Λόρδος Βύρων τον εκθείαζε αλλά τον φόβιζε και ο αιμοσταγής χαρακτήρας του. Ήταν ο ηγέτης των έργων στα Ιωάννινα, αλλά όχι και ο απόλυτα έμπιστος άνθρωπος της Πύλης. Είχε συνάψει διπλωματικές συμφωνίες με την Δύση, αλλά δεν δίστασε να διαλύσει τους Γάλλους του Ναπολέωντα στην Πρέβεζα και να την καταλάβει.

Στα Ιωάννινα υπάρχει η πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα. Εκεί έπνιξε την κυρα­Φροσύνη ο Αλή­ Πασάς γιατί είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον γιο του, ενώ ο ίδιος ήταν εραστής της. Ο γιος του Αλή­Πασά ήταν εκείνος που πουλούσε σημαντικές αρχαιότητες στην Ευρώπη, αλλά η οικογένεια έχαιρε τον σεβασμό της Κωνσταντινούπολης και του Σουλτάνου. Ήταν οι ίδιοι που γνώριζαν για την φιλική εταιρεία από το 1819, αλλά ήταν στην πρώτη γραμμή του Ρωσο­Τουρκικού πολέμου. Ο Αλή­Πασάς αγαπούσε το πασαλίκι του περισσότερο από την αυτοκρατορία. Δεν δίσταζε όμως να κυνηγήσει όποιον αμφισβητούσε την εξουσία του. Αυτή η εξουσία έφτασε στο τέλος της όταν ο Αλη­Πασάς κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Τότε η άρνηση του να απολογηθεί στον Σουλτάνο εντός 40 ημερών έφερε το τέλος. Η πολιορκία των Ιωαννίνων από τα Οθωμανικά στρατεύματα ήταν καθοριστική.

Μάθετε περισσότερα για τα Γιάννενα εδώ.

Ο Αλή ­Πασάς ήταν ένας άνθρωπος που πέρασε από την βαρβαρότητα στον πολιτισμό χωρίς να τον βιώσει ποτέ. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση στον Λόρδο Βύρων όπου τον ρωτάει για ποιο λόγο ταξιδεύει. Οι Τούρκοι δεν είχαν μάθει να ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε τουρισμό. Εμείς σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε στα Ιωάννινα για να γνωρίσετε μια περιοχή με ενδιαφέρουσες πολιτιστικούς περιόδους. Σε μια πόλη Ελληνική, Ευρωπαϊκή και πάνω απ' όλα Πολιτισμική.