BLOG

Ταξίδια: Μια πηγή εσωτερικής ολοκλήρωσης!

Ταξίδια: Μια πηγή εσωτερικής ολοκλήρωσης!

Ο Σωκράτης είπε κάποτε ότι είναι πολίτης του κόσμου. Το πρώτο φιλοσοφικό απόφθεγμα που ανάμεσα στις γραμμές του κρύβονται τα ταξίδια. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο που δεν θέλησε να γνωρίσει νέα μέρη, άλλους ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες και άγνωστους πολιτισμούς. Το ταξιδεύειν δεν είναι απλά ένας τρόπος ψυχαγωγίας, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία που αποσκοπεί σε κάτι παραπάνω από μια γνωριμία με ένα μέρος. Αποσκοπεί στην εσωτερική ολοκλήρωση... Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος Έλληνας δεν έχει την δυνατότητα να δει πάνω από το 1% του πλανήτη. Αν κάποτε ο κόσμος μπορέσει και ταξιδέψει με μεγαλύτερη ευκολία θα αποτελεί μια πολιτισμική ολοκλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα ταξίδια βελτιώνουν τους ανθρώπους και μερικοί λόγοι είναι οι παρακάτω....

Είναι πολύ όμορφο να είσαι πάλι παιδί. Να γεννιέται ο ενθουσιασμός μέσα σου και να σε προκαλεί να γνωρίσεις διαφορετικούς κόσμους. Φαντάσου ένα ταξίδι σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου δεν γνωρίζεις την γλώσσα τους και πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μετρό ανάμεσα από 9 γραμμές ή και παραπάνω. Στη Μαδρίτη κάνοντας βόλτα στη Mayor ή στη Βιέννη που το παραμύθι ζωντανεύει σε κάθε δρόμο της πόλης. Ακόμη και στην Ελλάδα, βέβαια, θα γνωρίσεις νέα ήθη και έθιμα που δεν φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, στα Γιάννενα ο καλύτερος μεζές είναι τα βατραχοπόδαρα, ενώ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να κάνεις μια βόλτα απέναντι...στην πανέμορφη Αλβανία και την εκπληκτική πρωτεύουσα της τα Τίρανα. Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου για όλα αυτά που δεν γνωρίζεις. Σε κάθε ταξίδι είσαι ένα παιδί και αυτό σου αρέσει πάντα!

Ο εμπλουτισμός των γνώσεων είναι ένα ταξίδι από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζεις την ιστορία από την άλλη όψη του νομίσματος ή προσθέτεις στην κουλτούρα σου πράγματα που αγνοούσες. Μουσεία, νέες συνταγές και τρόποι διασκέδασης συνθέτουν το παζλ της κουλτούρας που θα προσεγγίσεις αρχικά. Μετέπειτα, αν το θελήσεις, θα εμβαθύνεις τις γνώσεις σου ανάλογα με τον βαθμό που εμπνέεσαι κατά περίπτωση. Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζεις νέα ήθη και έθιμα, νέες κουλτούρες και τρόπο ζωής διαφορετικό από τον δικό σου.

Όσο γνωρίζεις περισσότερο κόσμο γίνεσαι και εσύ ένας πολίτης του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι το μίσος για τον συνάνθρωπο που η φυλή του ή η θρησκεία του είναι διαφορετική παύει να υφίσταται. Τα βιβλία και οι άνθρωποι δημιουργούν συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης μακριά από τον δηλητηριώδη σωβινισμό και τον ρατσισμό. Όταν η αγάπη έρχεται στις καρδιές των ανθρώπων, τότε ο κόσμος μας είναι καλύτερος.

Η γνωριμία με την φύση είναι άλλο ένα ατού που χαρίζουμε στον εαυτό μας. Είτε πρόκειται για την πανέμορφη ελληνική φύση, όπως είναι η Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας, είτε πρόκειται για μια χώρα του εξωτερικού, η επαφή με την φύση είναι δεδομένη. Αυτή η γνωριμία μας βοηθάει να σεβόμαστε το περιβάλλον που ανήκουμε αυξάνοντας το αίσθημα ευθύνης προς το φυσικό μας περιβάλλον. Μια ανεκτίμητη προσφορά των ταξιδιών προς τον άνθρωπο.

Τέλος, ένας άνθρωπος που ταξιδεύει γράφει ένα βιβλίο. Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει τις εμπειρίες του, την μόρφωσή του, τις ευαισθησίες του και την κοινωνική παιδεία του. Όταν ένας άνθρωπος ταξιδεύει γίνεται ο ίδιος ένα βιβλίο άξιο ανάγνωσης για τους συνανθρώπους του που θα συνεχίσουν και εκείνοι το πιο υπέροχο ταξίδι...των ταξιδιών!