ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Aρχαίο θέατρο Δωδώνης

Ο Βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος, θέλοντας να στολίσει τις περιοχές του βασιλείου του, αποφάσισε να κατασκευάσει τον 3ο αι π.Χ. ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά αρχαία ελληνικά θέατρα, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Πρόκειται για ένα θέατρο που αποτελεί τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης. Είναι χωρητικότητας περίπου 18.000 θέσεων και βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο των Ιωαννίνων, αλλά μόλις 7 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας.

Το κοίλο του θεάτρου, τοποθετημένο στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, εκμεταλλεύεται με τον πιο φυσικό τρόπο το επικλινές έδαφος, ακολουθώντας πιστά τη συνήθη πρακτική στην κατασκευή των αρχαίων θεάτρων. Η ορχήστρα του, δεν αποτελεί ολοκληρωμένο κύκλο και έχει διάμετρο περίπου 18,70 μέτρα.

Έπειτα από αλλεπάλληλες καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις, το 1875 άρχισαν οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης οι οποίες διαρκούν έως τις μέρες μας. Σήμερα το θέατρο της Δωδώνης ξαναζωντανεύει, μέσα από παραστάσεις που πραγματοποιούνται εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.