JANINË

Teatri antik i Dodonit

Teatri i Dodonit ishte pjesë e shenjtorëve pan-helenik të Dodonit, dhe u ndërtua në shekullin e III para Krishtit nga mbreti Pirro i Epirit (297-272 para Krishtit), i cili donte ta dekoronte mbretërinë e tij me monumente dhe ndërtesa.

Teatri ka një kapacitet prej 18.000 spektatoresh, 22 km larg Janinës dhe 7 km larg hotelit tonë.

Teatri u ndërtua në këmbën e malit Tomaros për të përfituar nga terreni i përshtatshëm. Orkestra e teatrit nuk është një rreth i plotë dhe ka një diametër rreth 18,70 metra.

Teatri pësoi shkatërrime të njëpasnjëshme, të cilat u pasuan me rindërtimin e tij. Gërmimet e para kanë filluar që prej vitit 1875 dhe vazhdojnë deri në ditët e sotme. Teatri i Dodonit mbushet me jetë gjatë verës, atëherë kur mbahen performanca të llojeve të ndryshme.