ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Κάστρο Ιωαννίνων

Στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και πάνω στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα, είναι χτισμένο το κάστρο των Ιωαννίνων.

Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 528 μ.Χ. και αποτελεί έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στην προσπάθειά του να οχυρώσει το Βυζαντινό κράτος που εκείνη τη χρονική περίοδο αποτελούσε το ύψιστο διοικητικό κέντρο στην Ελλάδα. Η σημερινή μορφή τού κάστρου όμως, διαφέρει από την αρχική, καθώς ο Αλή Πασάς το 1815 αποφάσισε να ξαναχτίσει το κάστρο σχεδόν εκ θεμελίων.

Κάνοντας μια βόλτα στο εσωτερικό του, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις δύο ακροπόλεις του, τη βορειοανατολική, γνωστή ως ακρόπολη του Ασλάν πασά και τη νοτιοανατολική, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ. Θα δείτε το Σεράι του Αλή Πασά, όπου σήμερα στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, το Θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Ιτς Καλέ και σε επαφή με το ναό των Αγίων Αναργύρων, το Φετιχιέ Τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά ακριβώς δίπλα, τα Μαγειρεία, το Τζαμί του Ασλάν πασά, τον Τουρμπέ και το Μεντρεσέ, την τούρκικη Βιβλιοθήκη, το Σουφαρί Σεράι, το Βυζαντινό λουτρό, το Χαμάμ και τέλος την Εβραϊκή Συναγωγή.