JANINË

Kështjella e Janinës

Kështjella e Janinës është ndërtuar në pjesën jug-lindore të qytetit, pranë liqenit Pamvotis.

Një ndërtesë që gjendet atje që prej 528-ës pas Krishtit, kur perandori Justinian vendosi ta ndërtojë atë në mënyrë që të forconte perandorinë Bizantine dhe ishte qendra më e lartë administrative në Greqi. Kështjella e tanishme ndryshon nga ajo që u ndërtua si fillim për shkak se Ali Pasha vendosi ta rindërtonte atë në 1815.

Brenda kështjellës gjenden dy kala, ajo në veri-lindje njihet si kalaja e Aslës dhe jug-lindorja si kalaja e Its Kale. Ju gjithashtu mund të vizitoni dhe Plevicën e Ali Pashës me muzeun bizantin, thesarin, kishën e Shën Anargyroi-t, xhaminë e Fethiye-s, varrin e Ali Pashës, xhaminë e Asllan Pashës, torfë, bibliotekën turke, Plevicën Soufrai, banjat bizantine, hamamin si dhe sinagoget çifute.