ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το νησάκι των Ιωαννίνων

Όταν βρεθείτε στα Ιωάννινα μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με το καραβάκι στο φημισμένο νησί της λίμνης Παμβώτιδας! Ένα νησί διαφορετικό από τα συνηθισμένα, καθώς όχι μόνο αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί λίμνης στην Ευρώπη, αλλά επιπλέον, είναι και το μοναδικό νησί στον κόσμο χωρίς όνομα!

Αποτελεί ένα μικρό θαύμα απίστευτης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας. Είναι τοποθετημένο στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης Παμβώτιδας και σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό Αμφιθέα. Ένας πευκόφυτος βράχος, που δεν ξεπερνά σε έκταση τα 200 στρέμματα και που στο γραφικότατο οικισμό του φιλοξενεί περίπου εκατό οικογένειες ως μόνιμους κατοίκους.

Αν επιχειρήσετε να κάνετε το γύρο του νησιού, θα δείτε τα παραδοσιακά τους σπίτια με τους όμορφους περιποιημένους κήπους, θα περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του και θα θαυμάσετε τα εκθέματα της παραδοσιακής γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης.

Ανάμεσα στα πεύκα, τα πλατάνια και τα κυπαρίσσια, θα ανακαλύψετε επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα.

Στο νησάκι βρίσκεται επίσης, το μουσείο του Αλή Πασά, εκεί όπου υπήρξε και το τέλος του. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια οι τρύπες στο πάτωμα από τις σφαίρες που του έκοψαν το νήμα της ζωής. Θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να δείτε τοπικές ενδυμασίες και έγγραφα της εποχής, όπως και πολλά από τα ιδιαίτερα αντικείμενα του Αλή Πασά και της Κυρά Φροσύνης.

Τέλος, πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες και να γευτείτε νόστιμα πιάτα από βατραχοπόδαρα και χέλια.