JANINË

Ishulli i Janinës

Ka shumë arsye pse duhet ta vizitoni ishullin e liqenit Pamvotis nëse vini në Janinë. Ky ishull është ndryshe nga të tjerët, jo vetëm se është i vetmi ishull i pabanuar në Evropë, por i vetmi ishull që nuk e ka një emër.

Një mrekulli e bukurisë natyrore ndërthurur me historinë vendase. Vendosur në pjesën veri-perëndimore të liqenit Pamvotis në një distancë shumë të vogël prej fshatit Amfithea. Ky ishull ka përreth 100 familje që banojnë aty.

Në rast së ke dëshirë të bësh turin e ishullit, do të shohësh shtëpi tradicionale me kopshte të bukura, do të ecësh në rrugët e kalldrëmta dhe do të admirosh artin folklorik të Janinës.

Në ishull do të zbulosh shtatë manastire të Bizantit dhe pas-Bizantit të ndërtuara ngjitur njëra pas tjetrës, duke formuar kështu shtetin e tretë më të madh të manastireve, pas malit Athos dhe Meteora.

Aty do të gjeni dhe muzeun e Ali Pashës, pikërisht vendin ku vdiq. Vrimat e plumbave nga të cilat u vra vazhdojnë të gjenden akoma aty. Do të keni mundësinë të gjeni gjithashtu dhe kostume dhe dokumente vendase të kësaj periudhe, si dhe sende vetjake të Ali Pashës dhe Zonjës Frosyni.

Mbylleni ditën me ushqime tradicionale siç janë këmbët e bretkosave dhe ngjalat.