BLOG

Μύθοι και αλήθειες των Ιωαννίνων

Μύθοι και αλήθειες των Ιωαννίνων

Χειμωνιάζει...και είναι η στιγμή που σκέφτεσαι τις επιλογές σου για να κάνεις μια εκδρομή στο βουνό. Θες να ξεφύγεις λίγο από την Βέροια ως Μακεδόνας, να αλλάξεις παραστάσεις ως Αθηναίος ή Πειραιώτης, να μην πας και φέτος στα Καλάβρυτα αν είσαι από την Πελοπόννησο ή από την υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα και πολύ περισσότερο έχεις επιθυμήσει το βουνό σαν νησιώτης. Αυτή τη φορά δεν θέλεις μόνο το χιόνι ή γευστικές σπεσιαλιτέ, αλλά το κάτι παραπάνω. Από δημιουργίας κόσμου το κάτι εξεζητημένο κρύβεται στο μυστήριο. Τι θα έλεγες να κάνουμε ένα διαφορετικό ταξίδι στα Ιωάννινα όπως ποτέ δεν είχες φανταστεί; Οι λόγοι αρκετά θρυλικοί και μυθικοί...

Στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα...

 Αν δεν το έχεις ακούσει ήρθε η ώρα. Τα Γιάννενα είναι πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα... Ως γνωστόν, μέχρι το 1821 έγιναν αρκετές επαναστάσεις ενάντια στον Σουλτάνο και στο Οθωμανικό κράτος. Ο μητροπολίτης Διονύσιος Φιλόσοφος το 1611 γδάρθηκε ζωντανός μετά την προσπάθεια του για επανάσταση. 

 Οι Γιαννιώτες ήταν άνθρωποι του εμπορίου. Τον 18ο και 19ο αιώνα κατάκλυσαν όλη την Ευρώπη αυξάνοντας την βιοτεχνία και την εμπορική δραστηριότητα. Άνθρωποι με υψηλού επιπέδου πνεύμα που σπάνια συναντάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ασημουργία. Πόλη με γούστο και εμπορικό “διαμόνιο”

 Όσον αφορά τα γράμματα δεν χρειάζεται να κάνεις βαθιά αναζήτηση για να συνειδητοποιήσεις ότι τα Γιάννενα έχουν παράδοση στο πνεύμα. Τρεις σημαντικές σχολές ιδρύθηκαν: η Μπαλάνειος, η Μαρουτσαία και η Καπλάνειος. Επίσης, στο νησάκι της λίμνης θα βρεις το κρυφό σχολειό να πηγαίνει κόντρα στον άνεμο των ιστορικών αναθεωρήσεων βρίσκοντας την ιστορική του θαλπωρή στη Μονή Φιλανθρωπινών.

 

Λίμνη Παμβώτιδα, ο μεγάλος γρίφος

 Θα έχεις ακούσει για την κυρα-Φροσύνη. Ο Αλή-Πασάς την έπνιξε στην λίμνη γιατί είχε συνάψει σχέση και με τον γιο του, ενώ η ίδια δεν ήθελε να προδώσει τον εραστή της για τον Αλή-Πασά. Βέβαια δεν ήταν σύζυγος κανενός από τους δυο, αλλά ενός μεγάλου εμπόρου Γιαννιώτη που είχε δραστηριότητα στην Ιταλία. Ίσως να μην ξέρεις ότι μαζί με την κυρα-Φροσύνη έπνιξε άλλες 16 γυναίκες...στα πλαίσια πάταξης της μοιχείας!

 

Κυρα-Βασιλική

Άλλη μια κυρα, αλλά παράλληλα μια μεγάλη κυρία. Η υπ' αριθμόν ένα σύζυγος του Αλή-Πασά. Τον γνώρισε στην παιδική της ηλικία εκλιπαρώντας για την ζωή των γονιών της. Έκτοτε η ζωή της άλλαξε. Είχε σημαντική επιρροή στον Αλη-Πασά και ασκούσε ελεύθερα τα θρησκευτικά της καθήκοντα. Καταγράφεται ιστορικά ισχυρή βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες. Αιχμαλωτίστηκε μετά τον θάνατο του συζύγου της.

 

Το “θαύμα” του Ντουραχάν

Πρόκειται για τον Τούρκο που πέρασε την παγωμένη λίμνη με τον στρατό του. Ο μύθος αναφέρει ότι η Μονή Ντουραχάνη είναι κατασκευή του Οθωμανού Πασά!

 

Αλή-Πασάς

 Θεωρείται από τα πιο μυθικά πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας. Το ιστορικό δίλημμα τύραννος ή ηγέτης εξακολουθεί να υπάρχει. Αδιαμφισβήτητα μεταμόρφωσε τα Γιάννενα σε ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό κέντρο γραμμάτων και τεχνών, ενώ παράλληλα ιδρύει άτυπα το πρώτο κρατίδιο της περιοχής με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά. Αλβανοί, Έλληνες, Τούρκοι έμαθαν να συμβιώνουν και να σέβονται ο ένας την θρησκεία του άλλου.

 

Ένας τόπος γεμάτος αλήθειες και μύθους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου κάνοντας την επίσκεψή σου στα Γιάννενα να αφήνει την πεπατημένη οδό και να κάνει το ταξίδι στον μύθο. Τον μύθο που πάντα αναζητούσες...