BLOG

Πάσχα στα Γιάννενα

Πάσχα στα Γιάννενα

Λίγες μέρες έμειναν για το φετινό Πάσχα και ακόμα δεν έχεις αποφασίσει που θα το περάσεις. Είναι μια δύσκολη απόφαση μέχρι να πέσουν στο τραπέζι των οικογενειακών διαπραγματεύσεων τα Ιωάννινα! Η ιδέα ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους ξεκινώντας το ταξίδι του μυαλού και της ψυχής μέσα από τις εικόνες της κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά… αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή!

Έχεις αρκετούς λόγους για να επισκεφτείς τα Γιάννενα το Πάσχα. Τα Ιωάννινα δεν είναι απλά μια ζωντανή πόλη, αλλά μια πόλη που κουβαλάει μια ιστορία αιώνων. Η φύση της περιοχής «ντύνει» το σκηνικό για παραδοσιακές πασχαλινές διακοπές στα πανέμορφα Γιάννενα. Τον χορό ανοίγει το φαράγγι του Βίκου που όταν το περπατήσεις θα σου «κόψει» την ανάσα η θέα του…

 Η παλιά πόλη των Ιωαννίνων θα σε ταξιδέψει αρκετά χρόνια πίσω, εκεί που τα βιβλία ιστορίας αποκτούσαν αίγλη και ρομαντισμό από μια εποχή που έμαθε να δημιουργεί ανεξαρτήτως των τιμών της διεθνούς αγοράς. Στα Γιάννενα η κληρονομιά του δημιουργείν και η καλλιτεχνική φύση της εποχής παραμένει και επιμένει να την περπατήσεις στα πλακόστρωτα δρομάκια που θα σε οδηγήσουν στα παραδοσιακά μαγαζιά της πόλης και την εκλεκτή αγορά της.

Η περιπλάνηση συνεχίζεται απέναντι…στη λίμνη Παμβώτιδα! Στα νερά αυτά η κυρά Φροσύνη πνίγηκε για έναν κρυφό έρωτα, τόσο κρυφός όπως ο παραδοσιακός οικισμός που αγνοούσες στο νησάκι με τα σπιτάκια που επιμένουν στο χρόνο και διατηρούνται με μεράκι και παράδοση από τους κατοίκους του. Επίσης, είναι το μέρος όπου έζησε και πέθανε ο Αλή Πασάς προσδίδοντας ιστορική σημασία στην περιοχή που καταγράφεται σε κάθε βήμα.

Πασχαλινές διακοπές στα Γιάννενα σημαίνει απόδραση και γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή που μοιάζει σαν μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσεις κάθε πτυχή της ηπειρωτικής Ελλάδος, της ιστορίας και των εθίμων. Το Μέτσοβο είναι μια επιλογή που προτείνεται για μια βόλτα στα πέριξ…Είναι μια καλή ευκαιρία για να χαλαρώσεις και να θαυμάσεις την ιδιαίτερη κουλτούρα και ομορφιά αυτής της ιστορικής περιοχής.

Πάσχα στα Γιάννενα, επίσης, σημαίνει Ζαγοροχώρια. Τα έθιμα των Παλιών Γιαννιωτών και των χωριών θα σου αποδείξουν ότι έκανες την καλύτερη επιλογή. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια ιεροτελεστία για την περιοχή. Στις αρχές της φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και έπειτα συμμετέχουν στα μυστήρια της Ορθοδοξίας. Την Μ.Παρασκευή οι ενορίες ανταμώνουν με τον επιτάφιο στην κεντρική πλατεία, ενώ στα χωριά θα δεις τις φλογίτσες των κεριών να θρηνούν τον θάνατο του θεανθρώπου.

Το βράδυ της Ανάστασης θα έχεις την ευκαιρία να δεις λευκές λαμπάδες μικρών και μεγάλων να μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια και να κάνουν το σημείο του Σταυρού με ευλάβεια. Η συνέχεια έπεται στην μοσχομυριστή μαγειρίτσα και στις παραδοσιακές συνταγές των γυναικών. Την Κυριακή του Πάσχα η φωτιά ανάβει από νωρίς και οι Γιαννιώτες γνωρίζουν πολύ καλά πως να σουβλίζουν αρνιά και να φτιάχνουν τέλειους μεζέδες. 

Το γλέντι ξεκινάει και είναι σίγουρο ότι θα έχεις κάνει το καλύτερο Πάσχα της ζωής σου στα Γιάννενα. Η οικογένειά σου θα σε ευγνωμονεί για αυτές τις στιγμές που της χάρισες και ο δρόμος της επιστροφής θα έχει την καλύτερη ανάμνηση… Να αφήσουμε και κάτι από κοντά..!!