BLOG

Συγκοινωνίες και Ενέργεια στα σχέδια... για τα Γιάννενα!

Συγκοινωνίες και Ενέργεια στα σχέδια... για τα Γιάννενα!

Το “τραμ το τελευταίο” είναι ο τίτλος του γνωστού άσματος που έχουν αρχίσει να σιγοτραγουδούν οι πολίτες των Ιωαννίνων. Το περιβόητο μέσο εξυπηρετούσε κάποτε τις γειτονιές του Πειραιά, ενώ μετά την Ολυμπιάδα η Αθήνα απέκτησε ένα σύγχρονο παραλιακό τραμ που εξυπηρετεί διάφορες περιοχές της. Με βάση τα δεδομένα αυτά και την απόκτηση αυτής της τεχνογνωσίας από την πρωτεύουσα της χώρας, ήρθε η στιγμή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και στον δικό μας τόπο.

Τα Ιωάννινα είναι ένα μέρος που προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο, αλλά το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι αποτελεί μια σύγχρονη πόλη με πλήρη κάλυψη παροχών προς τους πολίτες. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Νοσοκομείο, το εν εξελίξει αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο, η Πολιτιστική κληρονομιά μας, το Φυσικό κάλλος και πάνω απ' όλα η Ηπειρώτικη κουλτούρα μας που παραμένει επίκαιρη και συναρπαστική στο διάβα των αιώνων. Η εγκατάσταση ενός τραμ στην περιοχή θα αποκτούσε τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω. Μια βόλτα στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου με ενδιάμεση στάση την Λίμνη και με τελικό προορισμό το Βυζαντινό Μουσείο δεν ακούγεται καθόλου άσχημα. Πρόκειται για μια αναβάθμιση της εμπειρίας που μπορεί να έχει ο φοιτητής στα Ιωάννινα, ο επισκέπτης μας, τα παιδιά μας και σαφώς εμείς οι ίδιοι.

Η αστική αναβάθμιση θα προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, θα αναδείξει σε μεγαλύτερο βαθμό την πόλη, το νομό και όλη την περιφέρεια της Ηπείρου. Εν συνεχεία έχει σειρά η ανεργία. Μια πόλη ταλαιπωρημένη από την συνεχή ύφεση θα προσελκύσει επενδύσεις και οι νέοι μας θα απορροφηθούν ευκολότερα και με αξιοπρεπείς μισθούς στην τοπική αγορά εργασίας. Ένα τραμ δεν αποτελεί απλά ένα μεταφορικό μέσο, είναι ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για τα Ιωάννινα και για την ίδια την χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο η περιφέρεια έχει συζητήσει ήδη την ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης. Η δημιουργία σταθμών φυσικού αερίου θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις δομές των Ιωαννίνων και όχι μόνο. Σε μια περίοδο που η κτηματαγορά δεν λειτουργεί με φυσιολογικούς ρυθμούς, τα Ιωάννινα μπορούν να γίνουν τόπος προσέλκυσης επενδύσεων. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται τουριστικές κατοικίες, μόνιμες κατοικίες, νέες επενδύσεις και αναβαθμίσεις των ξενοδοχειακών μονάδων και κατ' επέκταση των υπηρεσιών τους.

Τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσουν “νέους” κατοίκους απ' όλα τα Βαλκάνια, την κεντρική Ευρώπη και από το Ισραήλ, το οποίο ήδη μας έχει στις ιδιαίτερες προτιμήσεις του με τις στατιστικές να δείχνουν άνω των 7,000 διανυκτερεύσεων στην περιοχή. Το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της οικονομίας στην περιοχή.

Η ξενοδοχειακή μας μονάδα AAR Hotel, σχεδιάζει και υλοποιεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αναβαθμίσεις των υπηρεσιών της και βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις. Η διοίκηση του ξενοδοχείου γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναβάθμιση της περιοχής με νέες τεχνολογίες, συγκοινωνιακά μέσα, νέες επενδύσεις στην ενέργεια και στο γενικότερο τουριστικό φάσμα θα βελτιώσουν την θέση των Ιωαννίνων στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος και της Ευρώπης. Οραματιζόμαστε τα Ιωάννινα ως μια πρότυπη ευρωπαϊκή πόλη που θα συνδυάζει τον σεβασμό στην ιστορία της Ηπείρου και την φύση της. Τα όνειρά μας για την Ήπειρο και τα Ιωάννινα δεν σταματάνε ποτέ. Σας προσκαλούμε να τα υλοποιήσουμε μαζί.