BLOG

Φώς και σκοτάδι στο Κάστρο των Ιωαννίνων

Φώς και σκοτάδι στο Κάστρο των Ιωαννίνων

Μια μαγική λέξη εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σας και γίνεται η αιτία να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Είναι η λέξη AAR. Είναι το ξενοδοχείο μας και αποτελεί την πρώτη και τελευταία λέξη στον τουρισμό της Ηπείρου. Το λεξικό των μαγικών λέξεων στα Ιωάννινα δεν έχει τελειωμό και έτσι μπορούμε να σας μεταφέρουμε εικόνες μέσω αυτών. Προσπαθούμε να γράφουμε όσο πιο πολλές και ουσιαστικές λέξεις για να σας μεταφέρουμε την εικόνα που ακόμα κι αν δεν χρειάζεται χίλιες λέξεις σίγουρα χρειάζεται εκατοντάδες.

 

Το πρώτο γράμμα στο αλφαβητάρι μας είναι το Ι. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ένα γράμμα μια πόλη: Ιωάννινα. Ο δεύτερος λόγος είναι η Ιστορία των Ιωαννίνων, βγαλμένη από τα βάθη των αιώνων που πάντα ήταν το μήλο της έριδος για κάθε εξουσία. Ήταν η πόλη που κάθε κράτος, δεσποτάτο, αυτοκρατορία ήθελε να έχει μαζί του. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία. Πόσο μάλλον εδώ...Στο δεσποτάτο της Ηπείρου...

Η ιστορία των Ιωαννίνων δεν έχει όρια και περιορισμούς αν δεν την συγκεκριμενοποιήσουμε. Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι άλλο ένα κομμάτι της Γιαννιώτικης ιστορίας με σκοτεινές και φωτεινές πλευρές. Ξεκινώντας από την φωτεινή πλευρά γνωρίζουμε ότι ο Αλη­Πασάς είχε ως διοικητικό κέντρο το Κάστρο, όπου εκεί μέσα άνθισαν και τα ελληνικά γράμματα, αλλά και ο παράφορος έρωτάς του για την κυρα­Φροσύνη...

Πριν γίνει διοικητικό κτήριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανήκε στη Βυζαντινή. Ο Ιουστινιανός το 528 μ.Χ δημιουργεί το Κάστρο για να οχυρώσει στρατιωτικά την αυτοκρατορία και με βάση τον ιστορικό Προκόπιο μεταφέρει εκεί τους κατοίκους της Νέας Εύροιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι από τα αρχαιότερα βυζαντινά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που τείνουν να διαμορφώσουν μια διαφορετική αρχαιολογική και ιστορική άποψη.

Ευρήματα που αντιστοιχούν στην Ελληνιστική περίοδο έχουν φέρει μια δημιουργική αναστάτωση στους ιστορικούς. Οι φήμες και οι απόψεις για ύπαρξη αρχαίας πόλης κάτω από το Κάστρο καλά κρατούν και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού τα ευρήματα αφορούν την εμφάνιση τειχισμένου οικισμού. Είναι, σχεδόν, σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα γνωρίζουμε ποια πόλη βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας...

Το Κάστρο των Ιωαννίνων έχει έκταση 200 στρεμμάτων και περιλαμβάνει εντός του το Ιτς Καλέ όπου και εκεί βρέθηκαν οικοδομικά υλικά της Ελληνιστικής περιόδου. Επίσης, το Βυζαντινό μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο, το Σεράι, το Φετιχιέ τζαμί, τα Μαγειρεία, το τζαμί του Ασλάν Πασά και άλλα πολλά μουσειακά κτήρια της εποχής όπως είναι η Τουρκική βιβλιοθήκη. Πρόκειται για έναν χώρο που η λέξη Ιστορία μπορεί να γραφτεί μόνο με Ι κεφαλαίο.

Θα μπορούσαμε να σας μεταφέρουμε κι άλλες εικόνες, αλλά θα αδικούσαμε την ίδια την εικόνα και την ιστορία της. Τα Ιωάννινα είναι μια εμπειρία που δεν μπορεί να είναι μεταφερόμενη, πρέπει να την ζήσετε. Το ξενοδοχείο μας έχει το όνομα του παραδείσου. Η λέξη AAR σημαίνει παράδεισος για τους Αρχαίους Αιγύπτιους.

Γι' αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε ένα παράδεισο μέσα στον παράδεισο της φυσικής ομορφιάς και της ιστορίας, στα Ιωάννινα. Μια διαφορετική εμπειρία απ' όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Ένα διαφορετικό ταξίδι από αυτά που έχετε κάνει. Μια προσέγγιση που έχει παρανομαστή τον χρόνο και ένα ρολόι που ακολουθεί τους λεπτοδείκτες της ιστορίας και της ψυχαγωγίας ταυτόχρονα. Αξία ανεκτίμητη.