BLOG

Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο!

Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο!

Αν υπάρχει ένας μήνας στο ημερολόγιο αυτού του πλανήτη που έχει αμιγώς ελληνικό χρώμα είναι ο Αύγουστος. Είναι ο μόνος μήνας του χρόνου που τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι άδεια και τα φώτα του κόσμου πέφτουν στην ελληνική ύπαιθρο και στα νησιά μας. Το γαλάζιο του ουρανού αγκαλιάζει την ελληνική γη και γίνεται ένα με τους Έλληνες και τους ξένους που την απολαμβάνουν. Σε αυτά τα πλαίσια Έλληνες και ξένοι απολαμβάνουν τοπικές παραδόσεις και γιορτές που πολύ πιθανόν να τις γνωρίζουν με τοπικό χαρακτήρα για πρώτη φορά. Ειδικότερα τον Αύγουστο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί κορυφαία γιορτή για την Ορθόδοξη Ελλάδα και μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος τις παραδόσεις γύρω από αυτή.

Στα Ιωάννινα Δεκαπενταύγουστος σημαίνει πανηγύρι, γιορτές, χαμόγελα και κατάνυξη. Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν πως πρέπει να τιμούν την Θεοτόκο και το κάνουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Αυτή η γιορτή δεν είναι τυχαία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Είναι συνδεδεμένη με την συνείδηση των Ηπειρωτών και γι' αυτό φροντίζουν αυτή η μέρα να είναι μοναδική.

Εξασφαλίζοντας την παραμονή σας στο AAR Hotel δεν απολαμβάνετε μόνο άψογη και πολυτελή διαμονή. Το ξενοδοχείο αποτελεί την ιδανική βάση για να γνωρίσετε την παράδοση της Ηπείρου στην καρδιά του Αυγούστου. Οι επιλογές αρκετές... με πρώτη τον Παλαιόπυργο Πωγωνίου! Εκεί θα δείτε τα “ντόλια”. Κατά το έθιμο ο Ντόλη πασάς, ο οποίος ορίζεται από τους γηραιότερους, πίνει τρία ποτήρια κρασί ή τρεις φορές και κάθε φορά τσουγκρίζει με κάποιον άλλο παρευρισκόμενο. Έπειτα, αφιερώνει σε εκείνον ένα τραγούδι και το γλέντι ξεκινάει. Με τη σειρά τους όσοι έχουν τσουγκρίσει το ποτήρια αφιερώνουν τραγούδια σε εκείνους που θέλουν.

Το νόημα της γιορτής είναι η ομόνοια μεταξύ των συγχωριανών. Με αυτόν τον τρόπο οι παρεξηγήσεις λύνονται και το γλέντι μετατρέπει σε κοινωνούς της γιορτής τους πάντες. Εν συνεχεία σειρά έχουν οι παραδοσιακοί χοροί της περιοχής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

 

 

Φεύγοντας από τον Παλαιόπυργο μπορείτε να απολαύσετε την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στα περιβόητα Ζαγοροχώρια. Αυτό το θαύμα της Ηπειρώτικης φύσης θα σας ταξιδέψει σε ένα μεταφυσικό ταξίδι σε συνδυασμό με την κατάνυξη και τα πανηγύρια των χωριών όπως είναι το Τσεπέλοβο. Πρόκειται για ένα χωριό που αν μπορούσαν οι Άλπεις να το προσθέσουν στο “παλμαρέ” τους θα το έκαναν σίγουρα. Οι Άλπεις της Ηπείρου με τα ψηλά βουνά, τα φαράγγια και τις λίμνες πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο με μοναδικό τρόπο.

 

Όπως και στη Βίτσα έτσι και στο Τσεπέλοβο γίνονται τριήμερα πανηγύρια με κρασί και χορό ολημερίς και ολονυχτίς. Ένας τριήμερος πανηγυρισμός ανοιχτός σε όλους με την τρίτη μέρα να έχουν τα ηνία οι ντόπιοι. Παραδοσιακοί χοροί και τοπικοί σκοποί κάνουν τη νύχτα μοναδική. Τα Ζαγοροχώρια γνωρίζουν από γλέντια και έχουν την δημοτική μουσική ως μεγάλο όπλο στη “φαρέτρα” τους με πολύ γνωστούς οργανοπαίχτες να ανεβάζουν το κέφι των παρευρισκομένων.

 

 

Η καρδιά της Ηπείρου χτυπάει στα Ιωάννινα και τον Δεκαπενταύγουστο. Κάθε μέρα του καλοκαιριού είναι μια διαφορετική εμπειρία. Ο κόσμος στα Γιάννενα γνωρίζει πως να περνάει όμορφα και του αρέσει να μοιράζεται τις όμορφες στιγμές. Η Ήπειρος είναι All Time Classic και αυτό μας το αποδεικνύει ο φάρος του Αυγούστου, ο Ηπειρώτικος Δεκαπενταύγουστος...