BLOG

Οδοιπορικό στα Μοναστήρια των Ιωαννίνων

Οδοιπορικό στα Μοναστήρια των Ιωαννίνων

Η Ελλάδα της παράδοσης και της Ορθοδοξίας γίνεται συνεχώς ένα σημείο αναφοράς ανακαλύψεων και αποκαλύψεων διάφορων μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Το Άγιον Όρος, το λίκνο της Ορθοδοξίας παγκοσμίως είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κληρονομιάς, αλλά δεν είναι το μοναδικό υπόδειγμα της Βυζαντινής και μετα-Βυζαντινής κληρονομιάς της οποίας ανάδοχος λαός σήμερα είναι ο ελληνικός. Η νήσος των Ιωαννίνων, το γνωστό νησάκι της κυρα Φροσύνης, μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα είναι ένα μικρό Άγιο Όρος. Ο λόγος είναι τα 7 μοναστήρια που υπάρχουν στην μικρή έκτασή της.

Το γνωρίζατε; Είναι άλλη μια αφορμή για να επισκεφθείτε τα πανέμορφα Ιωάννινα.

Το πιο γνωστό μοναστήρι από την υπόλοιπη μοναστική πολιτεία του νησιού των Ιωαννίνων είναι η Μονή του Αγίου Νικολάου του Σπανού ή αλλιώς των Φιλανθρωπινών. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε ύψωμα βραχώδες. Ο περιβάλλων χώρος είναι λιθόκτιστος, ενώ στο εσωτερικό διατηρείται το καθολικό, η Αγία τράπεζα και τα διώροφα κελιά που χτίστηκαν μετέπειτα. Είναι μια περιήγηση που ταξιδεύει τον επισκέπτη στον 13ο αιώνα. Λίγο πριν η Πόλις εάλω τα Ιωάννινα άνθιζαν με μοναστήρια που σήμερα αναβιώνουν τον πολιτισμό εκείνης της περιόδου.

Κοντά στην Μονή Αγίου Νικολάου βρίσκεται η Μονή Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου. Δυο αρχοντικές οικογένειες όπως ονοματίζεται κατά ομωνυμία η Μονή ευεργέτησαν την ανέγερση της Μονής. Ο περιβάλλων χώρος είναι λιθόκτιστος, αλλά περιλαμβάνει και ερείπια από άλλα κτήρια της μονής. Διατηρείται σήμερα το καθολικό και το κελί που είναι στη δυτική πλευρά του ναού.

Προχωρώντας προς το νότιο τμήμα θα συναντήσει κάποιος την Μονή Ελεούσας. Την ονομάζουν διαφορετικά των Ανέμων ή Μεθοδάτων ή Ανέμων. Οι διαφορετικές ονοματοδοσίες προδίδουν τις αρχοντικές οικογένειες που συμμετείχαν στην ευεργεσία της Μονής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανέγερσή της ήταν τον 16ο αιώνα.

Σε κοντινή απόσταση από τη Μονή Ελεούσας θα βρείτε την Μονή Μεταμορφώσεως. Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για την μονή, αλλά γνωρίζουμε ότι ανεγέρθη τον 17ο αιώνα και είχε σημαντικές σχέσεις με τον επιφανή έμπορο Γιαννιώτη Ιερομνήμονα που δραστηριοποιούνταν στη Βενετία. Δυστυχώς, το 1822 τα στρατεύματα του Σουλτάνου την πυρπόλησαν.

Όπως και σε κάθε υψηλό σημείο των ορεινών τμημάτων της ηπειρωτικής Ελλάδος, έτσι και στο νησάκι της πόλης μας θα ανακαλύψετε στο ψηλότερο σημείο την Μονή του προφήτη Ηλία. Χτίστηκε μετά την καταστροφή του 1822, όπως προαναφέρθηκε, και περιλαμβάνει ένα μονόχωρο ναό και ένα κελάκι στα νότια του.

Νοτιοανατολικά θα συναντήσετε την Μονή του Αγ.Παντελεήμονος. Οι Ρωμηοί τρέφουν μεγάλη αγάπη για τον Άγιο και υπάρχουν μονές και εκκλησίες αφιερωμένες σε αυτόν σε όλη την επικράτεια. Διατηρούνται ακόμα κάποια κελιά της μονής, ενώ σε ένα από αυτά δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1822 ο Αλή Πασάς. Σήμερα αποτελούν μουσείο της περιόδου πριν την επανάσταση. Επίσης, εκτίθενται χειρόγραφα και παλαιότυπα της μονής.

Η έβδομη μονή του νησιού βρίσκεται σχεδόν δίπλα στη μονή Παντελεήμονος και είναι του Προδρόμου. Χτίστηκε από τους Οσίους Θεοφάνη και Νεκτάριο. Είναι οι άγιοι που τιμούμε και για την ίδρυση της Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα. Σήμερα διατηρείται το καθολικό, ενώ τα κελιά ανεγέρθησαν μετέπειτα. Ο ναός έχει χτιστεί με έναν αρχιτεκτονικό συνδυασμό που περιλαμβάνει τον αγιορείτικο τρίκογχο με τον σταυρεπίστεγο.

Το οδοιπορικό στα μοναστήρια των Ιωαννίνων δεν τελειώνει ποτέ. Αντιθέτως, ανοίγει νέες προκλήσεις γνώσεων και θαυμασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος θεωρείται άλλο ένα σημείο άσκησης. Η παράδοση αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλα σημεία που σας προκαλούν να τα ανακαλύψετε από κοντά...

Δείτε πού θα μείνετε στα Ιωάννινα.